Сім'я очима молод

2012-02-10

/Files/images/опитування молоді.jpg

Роменський міський центр соціальних служб для сім'ї дітей та молоді долучився до проведення до обласного соціологічного дослідження щодо актуальних питань створення і функціонування сім'ї «Сім'я очима молоді». В процесі дослідження опитано 100 студентів Роменського коледжу Київського національного економічного університету. Серед опитаних 57 юнаків і 43 дівчат. 89 чоловік віком 16-18 років, 11 опитаних віком 19-25 років.

Дане анкетування дало змогу ознайомитися із поглядами молоді на життєві питання та їх пріоритетність. Цікаво, що 67 % опитаних вважають найбільш оптимальним для вступу в шлюб вік 21 – 25 років; 17% опитаних вважає, що починати сімейне життя можна в віці 18-20 років. 16% опитаних стверджує, що вступати до шлюбу слід у віці 26-35 років (переважно це думка юнаків).

Останнім часом в нашому суспільстві популярним став цивільний шлюб. 44% опитаних ставляться до нього позитивно (майже дві третіх з цієї кількості - дівчата); 14% - негативно; не надають цьому значення 50 % (дві третіх з цієї кількості - юнаки). З цього можна зробити висновок, що реєстрація шлюбних відносин залежить від бажання та наполегливості дівчат, адже для більшості опитаних юнаків це питання не має значення.

58 % опитаних вважають, що главою сім'ї повинен бути чоловік; 29% респондентів думають, що усі рішення у сім'ї повинні прийматися спільно; за жіноче главенство у сім'ї – 13% (і звичайно, що ці відповіді належать дівчатам).

Радує те, що 70% молодих людей воліють мати 2 дітей в сім'ї, 8% опитаних планує мати троє і більше дітей, 22% - 1 дитину.

Переважна більшість (78%) вважають недопустимим зробити аборт за соціальними причинами, 14 % затрудняються відповісти на дане питання та 8 % погоджуються.

Матеріально забезпеченими для створення сім'ї вважають себе 12% опитаних, 27 % розраховують на допомогу батьків, а 61 % матеріально неготові створити сім'ю.

Приємно було дізнатись, що 52% опитаних не допускають розлучень з чоловіком (дружиною). Якщо ж розглядати відповіді на це запитання у відношенні до статей, то негативно до розлучень відносяться хлопці 56% із опитаних юнаків, що на 10 % більше від кількості дівчат такої ж думки. 26 % затрудняються відповісти на дане питання; на жаль, 22 % позитивно ставляться до розлучень.

Найбільшою людською цінністю респонденти вважають сім'ю, на другому місці –здоров'я, на третьому – наявність дітей, четверте та п'яте місця, розділили фінансове благополуччя та кар'єра.

Валентина Жогло,

директор Роменського міського центру

соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Кiлькiсть переглядiв: 269

Коментарi